PENINGKATAN KOMPETENSI SEBAGAI STRATEGI PASCA PANDEMI COVID 19 (STUDI KASUS PADA HOTEL XYZ DEPARTEMEN FRONT OFFICE)

Main Article Content

Muhammad Eko Abrian Kusuma
Hartanto Hartanto
Haliza Nur Fauzi

Abstract

The COVID-19 pandemic has had an impact on the Indonesian economy, including the hotel sector. Hotel XYZ is one of the four-star visitor hotels in Jakarta which has decreased in number, hotel management is making efforts to be able to rise after the Covid 19 pandemic. This study aims to describe increasing competence as a strategy for XYZ hotel after the covid 19 pandemic, especially the front office department. The research method was carried out qualitatively where the data were obtained through observation, structured interviews with key informants from the company, and documentary techniques. The findings of this study are that efforts to increase the competence of front office employees at Hotel XYZ are carried out with a training approach through the On The Job Training & coaching method and the Off The Job Training method through role play and scheduled discussions with topics/materials based on data from the types of customer complaints. After carrying out the training the number of complaints dropped and guests were satisfied with the services provided.

Article Details

How to Cite
Kusuma, M. E. A., Hartanto, H., & Fauzi, H. N. (2022). PENINGKATAN KOMPETENSI SEBAGAI STRATEGI PASCA PANDEMI COVID 19 (STUDI KASUS PADA HOTEL XYZ DEPARTEMEN FRONT OFFICE). Seminar Nasional Manajemen, Ekonomi Dan Akuntansi, 7(1), 321–331. Retrieved from https://proceeding.unpkediri.ac.id/index.php/senmea/article/view/2183
Section
Articles

References

alhamdi, r. (2018). PENGARUH KOMPETENSI DAN MOTIVASI TERHADAP KINERJA KARYAWAN DENGAN KEPUASAN KERJA SEBAGAI VARIABEL MODERASI DI PATRA SEMARANG CONVENTION HOTEL. Jurnal Pariwisata Pesona, 3(1), 57-68. doi:https://doi.org/10.26905/jpp.v3i1.1877

Bairizki, A. (2020). Manajemen Sumber Daya Manusia (Tinjauan Strategis Berbasis Kompetensi)-Jilid 1 (Vol. 1). Pustaka Aksara.

Bascha, U. F., Reindrawati, D. Y., Witaningrum, A. M., & Sumardiko, D. S. (2020). Dampak Pandemi COVID-19 Terhadap Minat Masyarakat dalam Berwisata dan Sosialisasi Penerapan Protokol New Normal Saat Berwisata. Jurnal Abdidas, 1(6), 560-570. https://doi.org/10.31004/abdidas.v1i6.129

BPS Provinsi DKI Jakarta. Statistik Hotel dan Tingkat Penghunian Kamar Hotel Provinsi DKI Jakarta 2021. Retrieved from Badan Pusat Statistik Provinsi DKI Jakarta: https://jakarta.bps.go.id/publication/2021/09/16/e4baec6db4abfcdab021bc88/statistik-hotel-dan-tingkat-penghunian-kamar-hotel-provinsi-dki-jakarta-2021.html

Creswell, John W. 2016. Research Design : Pendekatan Metode Kualitatif,. Kuantitatif dan Campuran. Edisi Keempat (Cetakan Kesatu). Yogyakarta

Dessler, Gary. (2017). Human Resource Management. United States America: Pearson Education

Fandini, N. I., & Sunariani, N. N. (2020). Strategi Peningkatan Kompetensi Pegawai Bank Perkreditan Rakyat (BPR). Jurnal Manajemen Bisnis.

JDIH Kementerian Pariwisata dan Ekonomi Kreatif . (n.d.). Retrieved from Peraturan Menteri Pariwisata dan Ekonomi Kreatif Nomor PM.53/HM.001/MPEK/2013 tentang Standar Usaha Hotel: https://jdih.kemenparekraf.go.id/katalog-351-Peraturan%20Menteri.html

Kusumawati, R., Maarif, M. S., & Nurdiati, S. (2019). Strategi Peningkatan Kinerja Karyawan Taman Buah Mekarsari. Jurnal Aplikasi Bisnis dan Manajemen (JABM), 5(1), 59-59.

Manteiro, M. C. (2020). MODEL STRATEGI PENGEMBANGAN KOMPETENSI SUMBERDAYA MANUSIA PADA SEKTOR PARAWISATA SEBAGAI UPAYA MENINGKATKAN KINERJA PERHOTELAN DI KOTA KUPANG. Bisman-Jurnal Bisnis & Manajemen, 5(01), 106-114.

Mesak, S. Y., Pramesti, D. S., & Lukitasari, R. (2020, December). Penerapan Standar Operasional Prosedur Pelayanan Oleh Manajemen Front Office Selama Pandemi Covid-19 Di Amandari Hotel Resort, Ubud, Bali. In Journey: Journal of Tourismpreneurship, Culinary, Hospitality, Convention and Event Management (Vol. 3, No. 2, pp. 81-100).

Nurhayati, N., & Rinjani, D. (2021). Strategi Front Office Dalam Meningkatkan Pelayanan Saat Pandemi Covid-19 Di Hotel Candra Dewi Yogyakarta. Jurnal Nusantara, 4(1).

Prasetyo, I., & Yani, T. E. (2020). Strategi Meningkatkan Loyalitas Dengan Pelayanan Prima. Jurnal Dinamika Sosial Budaya .

Sedarmayanti, P. (2017). Perencanaan dan Pengembangan Sumber Daya Manusia Untuk Meningkatkan Kompetensi, Kinerja, dan Produktivitas Kerja . Bandung: PT Refika Aditama.

Sugiyono, 2020. Metode Penelitian Kualitatif. Bandung: Alfabeta.

Sulistiasih. (2019). Strategi Pemberdayaan dalam Meningkatkan Kompetensi Karyawan Perusahaan Swasta . Ekonomika.

Sunarsih, N. (2018). Manajemen Sumber Daya Manusia Berbasis Kompetensi: Strategi Meningkatkan Kemampuan Daya Saing Perusahaan. Jurnal Akrab Juara, 3(1), 17-28.

Wibowo, D. I. (2017). Upaya Peningkatan Kompetensi Karyawan Departemen Food And Beverage Pada Hotel Bintang Mulia & Resto Jember.

Wirawan, R. A., Putra, A. R., & Defrizal. (2017). Pengaruh Kompetensi Kerja, Responsif Kerja, Dan Courtesy Kerja Karyawan Terhadap Kualitas Pelayanan. Jurnal Visionist.